niedziela, 3 listopada 2019

Congee z jajkiem, zupa śniadaniowa.

Congee, zupa ryżowa o konsystencji kleiku bardzo popularna w Chinach, podawana na śniadanie.
Zupa jest przygotowana z ryżu i wody, taka jest jej baza. Dodatkami są: gotowane jajka, orzechy, gotowany kurczak, szczypiorek, kolendra, świeży imbir, chili. 
Congee można ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu.
Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii.
To bardzo dobra potrawa na jesienne i zimowe śniadania.



Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 4-5  szklanek gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki dobrego oleju tłoczonego na zimno (u mnie sezamowy)
  • jajko ugotowane na miękko
  • 1-2 plasterki świeżego imbiru
  • gomasio (przepis tutaj), szczypiorek, natka kolendry - do dekoracji zupy

Przygotowanie:
  • Ryż dokładnie wypłukać na sitku. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę i sól. 
  • Ryż doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować minimum 40 minut, aby ryż się rozgotował. Im dłużej tym lepiej :)
  • Po przelaniu do miski, dodać do zupy jajko przekrojone na pół, posiekany imbir, olej, gomasio, zieleninę.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz