Zupa jest przygotowana z ryżu i wody, taka jest jej baza. Dodatkami są: gotowane jajka, orzechy, gotowany kurczak, szczypiorek, kolendra, świeży imbir, chili.
Congee można ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu.
Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii.
To bardzo dobra potrawa na jesienne i zimowe śniadania.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
- 4-5 szklanek gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki dobrego oleju tłoczonego na zimno (u mnie sezamowy)
- jajko ugotowane na miękko
- 1-2 plasterki świeżego imbiru
- gomasio (przepis tutaj), szczypiorek, natka kolendry - do dekoracji zupy
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukać na sitku. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę i sól.
- Ryż doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować minimum 40 minut, aby ryż się rozgotował. Im dłużej tym lepiej :)
- Po przelaniu do miski, dodać do zupy jajko przekrojone na pół, posiekany imbir, olej, gomasio, zieleninę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz