poniedziałek, 21 października 2019

Sabdżi wielowarzywne.

Zapewne wiele osób może zastanawiać się czym jest sabdżi? To indyjskie dania z duszonych warzyw. Nie ma jednego przepisu na sabdżi, tak jak nie ma jednego przepisu na bigos czy rosół ;)
Składniki dania są różnorodne, ale liczy się to, że zostały przyprawione sowicie przyprawami.

Sabdżi wielowarzywne, to przepyszne, aromatyczne danie. Oprócz urozmaicenia przypraw o jego atrakcyjności decydują warzywa, im bardziej różniące się smakiem i wyglądem tym lepiej.
Można je podać samodzielnie lub z ryżem, albo z bagietką.

Ta potrawa balansuje (harmonizuje) wszystkie 3 dosze i  równoważy ogień trawienny (agni).
Świetnie nadaje się na obiad lub kolację dal osób odchudzających się.





Składniki:
  • 3 średnie cukinie
  • 1/2 brokuła
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili (dobra dla doszy Vata i Kapha)
  • mały pęczek świeżej kolendry (dobra dla doszy Pitta)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion adżłanu (kminku koptyjskiego)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • duża szczypta asafetydy lub 1 ząbek czosnku 
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/3 szkl. gorącej wody

Przygotowanie:
  • Warzywa umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
  • Rozgrzać patelnię  na średnim ogniu, wlać masło klarowane, a następnie dodać kumin, adżłan, gorczycę . 
  • Gdy nasiona zaczną trzaskać dodać kurkumę i asafetydę, odczekać chwilę i dodać pokrojone warzywa i sól.
  • Wymieszać dokładnie, aby przyprawy pokryły warzywa. Dodać gorącą wodę, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dusić warzywa pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz