Składniki dania są różnorodne, ale liczy się to, że zostały przyprawione sowicie przyprawami.
Sabdżi wielowarzywne, to przepyszne, aromatyczne danie. Oprócz urozmaicenia przypraw o jego atrakcyjności decydują warzywa, im bardziej różniące się smakiem i wyglądem tym lepiej.
Można je podać samodzielnie lub z ryżem, albo z bagietką.
Ta potrawa balansuje (harmonizuje) wszystkie 3 dosze i równoważy ogień trawienny (agni).
Świetnie nadaje się na obiad lub kolację dal osób odchudzających się.
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 1/2 brokuła
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili (dobra dla doszy Vata i Kapha)
- mały pęczek świeżej kolendry (dobra dla doszy Pitta)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion adżłanu (kminku koptyjskiego)
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- duża szczypta asafetydy lub 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 szkl. gorącej wody
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać masło klarowane, a następnie dodać kumin, adżłan, gorczycę .
- Gdy nasiona zaczną trzaskać dodać kurkumę i asafetydę, odczekać chwilę i dodać pokrojone warzywa i sól.
- Wymieszać dokładnie, aby przyprawy pokryły warzywa. Dodać gorącą wodę, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dusić warzywa pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz