poniedziałek, 25 marca 2019

Gomasio, sól sezamowa.

Gomasio, to mieszanka prażonego sezamu i soli kamiennej. Jest to bardzo aromatyczny dodatek do dań, pozwala oduczyć się przesalania potraw osobom, które mają do tego tendencję. 
Sprawdza się jako dodatek do kasz, zup, gotowanych i świeżych warzyw. Doskonale smakuje jako posypka do twarogu i kanapkowych past warzywnych.
Gomasio z sezamu i soli kamiennej ma właściwości odkwaszające i mineralizujące. 
Ajurweda poleca gomasio w szczególności dla osób o konstytucji Vata. Natomiast w niewielkich ilościach powinny używać jej osoby o konstytucji Pitta i Kapha.






Składniki:

  • 7 łyżeczek sezamu (zimą) 12 łyżeczek (latem)
  • 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

  • Wypłukać sezam umieszczając go na gęstym sicie, pozostawić o całkowitego wysuszenia a następnie uprażyć na suchej patelni, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  • Sezam powinien mieć przyjemy zapach i lekko żółty kolor.
  • Następnie dodać sól i jeszcze krótko prażyć.
  • Sezam i sól - jeszcze ciepłe - utrzeć w moździerzu.
  • Po wystudzeniu przesypać do słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Smacznego

1 komentarz: