Sprawdza się jako dodatek do kasz, zup, gotowanych i świeżych warzyw. Doskonale smakuje jako posypka do twarogu i kanapkowych past warzywnych.
Gomasio z sezamu i soli kamiennej ma właściwości odkwaszające i mineralizujące.
Ajurweda poleca gomasio w szczególności dla osób o konstytucji Vata. Natomiast w niewielkich ilościach powinny używać jej osoby o konstytucji Pitta i Kapha.
Składniki:
- 7 łyżeczek sezamu (zimą) 12 łyżeczek (latem)
- 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Wypłukać sezam umieszczając go na gęstym sicie, pozostawić o całkowitego wysuszenia a następnie uprażyć na suchej patelni, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Sezam powinien mieć przyjemy zapach i lekko żółty kolor.
- Następnie dodać sól i jeszcze krótko prażyć.
- Sezam i sól - jeszcze ciepłe - utrzeć w moździerzu.
- Po wystudzeniu przesypać do słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego
świetna przyprawa:)
OdpowiedzUsuń