Wyśmienity pasztet z selera i marchewki, to jedno z ulubionych dań rodziny. Swoje korzenie ma w czasach gdy Mąż postanowił zostać wegetrarianinem ;) Dziś nadal sięga po mięso, ale przepis został bo Mła i Dziecko preferujemy wege kuchnię.
Ten przepis na pasztet jest absolutnie wyśmienity. Smakuje wszystkim, niezależnie od upodobań kulinarnych.
Możesz upiec ten pasztet na Święta i będzie hitem na stole!
Ten przepis na pasztet jest absolutnie wyśmienity. Smakuje wszystkim, niezależnie od upodobań kulinarnych.
Możesz upiec ten pasztet na Święta i będzie hitem na stole!
Składniki:
- 3 bulwy selera
- 3 marchewki
- 2 pory średniej wielkości (wyłącznie biała część pora)
- 4 jajka eko
- 3/4 szk. bułki tartej lub 1 szkl. płatków jaglanych
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1,5-2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
- Selery i marchewki ugotować w skórkach, pilnuj aby wyjąć je z garnka gdy będą al dente, w tym celu użyj patyczka do szaszłyków. Jeśli udaje się przebić patyczkiem warzywo na wylot (powinien się wbijać z lekkim oporem), to znak że warzywo jest odpowiednio ugotowane.
- Po ugotowaniu i schłodzeniu warzyw, należy je obrać ze skórek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pora drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać kumin i smażyć jeszcze chwilę.
- tak przygotowane warzywa przełożyć do dużej miski. Gdy już ostygną dodać pozostałe składniki pasztetu. Wymieszać dokładnie i pozostawić masę na ok. 1/2 godziny, aby dobrze się związała.
- Następnie przełożyć masę do blaszki do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec pasztet 1,5 godziny w temp. 180 stopni,
- Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w blaszce do pieczenia do całkowitego wystudzenia.
Smacznego, ugotuj to dla zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz