piątek, 9 października 2020

Nalewka z kasztanów.

 Nalewka z kasztanów jest stosowana w profilaktyce zakrzepicy, przy obrzękach kończyn, żylakach, zapaleniu żył, hemoroidach, krwiakach pourazowych.

Występująca w kasztanach estyna ma właściwości przeciwobrzękowe, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie.

Nalewka ma zastosowanie wewnętrzne (dawkowanie poniżej) lub zewnętrzne do wcierania w opuchniętę kończyny, żylaki lub siniaki.

Nalewkę sporządza się ze świeżo zebranych kasztanów, więc teraz jest najlepszy czas na jej nastawienie.

Nalewki z kasztanów nie stosuje się w ciąży i okresie karmienia piersią.

Składniki:

  • kasztany (świeżo zebrane)
  • alkohol (czysta wódka 30-40%)

składniki w proporcji 1 część kasztanów na 5 części alkoholu


Przygotowanie:

  • Kasztany umyć, rozdrobnić blenderem lub pokroić.
  • Przełożyć do słoja, dodać alkohol. 
  • Nalewkę odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.
  • Następnie zlać nalewkę do butelki.


Stosowanie wewnętrzne (wg dr H. Różańskiego):

Zażywać 2 razy dziennie po 5-10 ml przez 2-6 miesięcy.


Stosowanie zewnętrzne:

Używać do okładów i wcierania, podobnie jak żele z wyciągiem z kasztanowca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz