Nalewka z kasztanów jest stosowana w profilaktyce zakrzepicy, przy obrzękach kończyn, żylakach, zapaleniu żył, hemoroidach, krwiakach pourazowych.
Występująca w kasztanach estyna ma właściwości przeciwobrzękowe, uszczelnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie.
Nalewka ma zastosowanie wewnętrzne (dawkowanie poniżej) lub zewnętrzne do wcierania w opuchniętę kończyny, żylaki lub siniaki.
Nalewkę sporządza się ze świeżo zebranych kasztanów, więc teraz jest najlepszy czas na jej nastawienie.
Nalewki z kasztanów nie stosuje się w ciąży i okresie karmienia piersią.
Składniki:
- kasztany (świeżo zebrane)
- alkohol (czysta wódka 30-40%)
składniki w proporcji 1 część kasztanów na 5 części alkoholu
Przygotowanie:
- Kasztany umyć, rozdrobnić blenderem lub pokroić.
- Przełożyć do słoja, dodać alkohol.
- Nalewkę odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.
- Następnie zlać nalewkę do butelki.
Stosowanie wewnętrzne (wg dr H. Różańskiego):
Zażywać 2 razy dziennie po 5-10 ml przez 2-6 miesięcy.
Stosowanie zewnętrzne:
Używać do okładów i wcierania, podobnie jak żele z wyciągiem z kasztanowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz