środa, 13 maja 2020

Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną i mung dal. Oczyszczanie organizmu.

W czasie ajurwedyjskiego oczyszczania organizmu zaleca się, aby wszystkie posiłki były ciepłe i lekkostrawne.
Na śniadania jada się kaszę, płatki owsiane lub zupę warzywną z kaszą.
Zupa śniadaniowa z kaszą jaglaną i mung dal jest bardzo smaczna, to świetny posiłek na początek dnia.
Zupa rozgrzewa organizm, a dodatek kaszy i fasolki sprawia, że odczuwa się sytość przez kilka godzin. Jest to szczególnie istotne w procesie oczyszczania, aby nie podjadać między posiłkami. 
Zjadając tą zupę na śniadanie bez trudu można dotrwać do obiadu bez uczucia wilczego głodu.

Zupę śniadaniową jadam nie tylko podczas oczyszczania organizmu, to świetna propozycja na ciepłe zimowe śniadanie. Można ją również zabrać w termosie do pracy i zjeść na lunch.


Składniki na 2-3 porcje zupy:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki fasolki mung dal (lub czerwonej soczewicy)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duży liść pora
  • 1 liść jarmużu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli lub więcej
  • 4 szklanki gorącej wody lub bulionu warzywnego



Przygotowanie:
  • Fasolkę i kaszę zalać zimną wodą i wypłukać 2-3 razy mieszając łyżką. Odsączyć na sicie.
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na cienkie ćwierćplasterki. Pora pokroić na paseczki.
  • W garnku rozgrzać masło klarowane, dodać kurkumę i kolendrę, podsmażać dosłownie chwilę.
  • Dodać pokrojone warzywa, smażyć 3 minuty, aż lekko zmiękną.
  • Dodać kaszę i fasolkę i dolać gorącą wodę. Gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza i fasolka będą miękkie.
  • Następnie dodać podzielony na kawałki jarmuż, sól i płatki drożdżowe, gotować jeszcze 2 minuty.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz