środa, 6 maja 2020

Komosa ryżowa ze szparagami i jarmużem. Oczyszczanie organizmu.

Komosę ryżową ze szparagami i jarmużem, przygotowuję na wytrawne śniadania w czasie wiosennego oczyszczania organizmu.
Oczyszczanie robię zgodnie ze zaleceniami Ajurwedy. Od kilku lat przeprowadzam je wiosną i jesienią.


Składniki:

  • 3 łyżki* komosy ryżowej
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 4 zielone szparagi
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1 liść jarmużu
  • 1 szkl. gorącej wody
  • sól himalajska do smaku
  • kolendra lub natka pietruszki do podania
*używam miarek łyżeczkowych



Przygotowanie:

  • Komosę i słonecznik zalać wodą, wypłukać minimum 2 razy, odlewając wodę, odcedzić na sicie.
  • Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki, pokroić na nieduże kawałki.
  • Masło klarowane rozpuścić w garnku na średnim ogniu, dodać kumin, smażyć 1 minutę.
  • Następnie dodać komosę, słonecznik, szparagi, gorącą wodę i dużą szczyptę soli.
  • Wymieszać, gdy kasza zagotuje się, zmniejszyć ogień do minimum, garnek nakryć pokrywką.
  • Po ok. 15 minutach gdy kasza prawie całkowicie wchłonie wodę (sprawdź łyżką czy pod kaszą na dnie garnka nie ma już wody) na wierzchu ułożyć poszarpane na kawałki liście jarmużu. Gotować pod przykryciem jeszcze 3 minuty, aż jarmuż zmięknie.
  • Kaszę można przyprawić do smaku solą, dodać jeszcze odrobinę masła klarowanego i natki kolendry.
  • Potrawę podawać posypaną natką kolendry lub pietruszki.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz