niedziela, 24 maja 2020

Kiczeri z zielonymi szparagami. Oczyszczanie organizmu.

Kiczeri z zielonmi szparagam, to kolejna wariacja dania na oczyszczanie wiosenne.


Składniki:

  • 1/2 szkl. ryżu basmati
  • 1/2 szkl. fasolki mung dal
  • 5 zielonych szparagów
  • 4 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1/3 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • Do podania: 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka masła klarowane i świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:


  • Ryż i fasolkę mung dal namoczyć na godzinę, wypłukać 3 razy, odcedzić na sicie.
  • W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać kumin, kolendrę i czarną gorczycą, gdy zacznie pachnieć przyprawami, dodać pokrojoną marchew i szparagi.
  • Następnie dodać ryż z fasolką, sól i dodać gorącą wodę, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, nie mieszać podczas gotowania.
  • Przed podaniem dodać do kiczeri sok z cytryny, masło klarowane, wymieszać, obsypać poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz