Składniki:
- 1/2 szkl. ryżu basmati
- 1/2 szkl. fasolki mung dal
- 5 zielonych szparagów
- 4 szkl. gorącej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 marchewka
- 1/3 łyżeczki nasion kuminu
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- Do podania: 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka masła klarowane i świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ryż i fasolkę mung dal namoczyć na godzinę, wypłukać 3 razy, odcedzić na sicie.
- W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać kumin, kolendrę i czarną gorczycą, gdy zacznie pachnieć przyprawami, dodać pokrojoną marchew i szparagi.
- Następnie dodać ryż z fasolką, sól i dodać gorącą wodę, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, nie mieszać podczas gotowania.
- Przed podaniem dodać do kiczeri sok z cytryny, masło klarowane, wymieszać, obsypać poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.
Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz