sobota, 25 kwietnia 2020

Kiczeri, przepis podstawowy. Oczyszczanie organizmu.

Kiczeri (kitri, kitari) to przepyszne danie kuchni ajurwedyjskiej. Jest podawane podczas Panczakarmy (ajurwedyjskiej terapii oczyszczającej), wtedy dodaje się więcej wody i jest serwowane w formie gęstej potrawki. 
Kiczeri jest nie tylko daniem leczniczym, doskonale sprawdza się również na codzień. 
Przygotowuje się je szybko i prosto. Jest lekkostrawne, oczyszczające i co najważniejsze jest wskazane dla wszystkich trzech dosz. 
Kiczeri jest tak delikatną potrawą, że można podawać je małym dzieciom, tylko należy zredukować ilość przypraw do minimum.
W wersji podstawowej kiczeri gotuje się z mung dal, to najłatwiejsza do strawienia fasolka.
Do tej najprostszej wersję kiczeri dodaje się marchewkę lub batata.


Składniki:

  • 1/2 szkl. ryżu basmati
  • 1/2 szkl. fasolki mung dal
  • 4 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 1/3 łyżeczki nasion kuminu
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki czarnej gorczycy
  • ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • Do podania: 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka masła klarowane i świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Ryż i fasolkę mung dal namoczyć na godzinę, wypłukać 3 razy, odcedzić na sicie.
W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać kumin, kolendrę i czarną gorczycą, gdy zacznie pachnieć przyprawami, dodać kurkumę, smażyć jeszcze tylko chwilę.
Dodać ryż z fasolką, sól i dodać gorącą wodę, wymieszać, zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum.
Na wierzch ryżu ułożyć marchewkę pokrojoną we wstążki obieraczką do warzyw. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, nie mieszać podczas gotowania.
Przed podaniem dodać do kiczeri sok z cytryny, masło klarowane, wymieszać, obsypać poszatkowaną kolendrą lub pietruszką.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz