piątek, 10 kwietnia 2020

Pasztet z fasoli z galaretką z żurawiny.

Pasztet z fasoli z galaretką żurawinową przygotowałam na Święta Wielkiej Nocy.
Możesz użyć tego przepisu na zrobienie pasztetu bez galaretki, będzie mniej odświętnie, ale nadal równie smacznie.
Pasztet z fasoli do doskonałe źródło białka na śniadanie i drugie śniadanie jako dodatek do chleba.
Możesz również być białkowym dodatkiem do kolacji, podany z pieczonymi lub gotowanymi warzywami.






Składniki:

  • 600 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża, biała cebula
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka eko
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól himalajska, pieprz czarny, mielony - do smaku

Galaretka żurawinowa:

  • 10 łyżek konfitury żurawinowej
  • 1/3 szkl. wody
  • 6 łyżeczek agar agar lub 3 łyżeczkami żelatyny


Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle (porcja masła podana w przepisie)
  • Ugotowaną fasolę wrzucić do blendera wraz z cebulą i masłem dodać curry, kumin, oregano, estragon i tartą bułkę. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Możesz zamiast blendera użyć maszynki do mielenia.
  • Dodać jajka i doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować z masy fasolowej kulkę, spłaszczyć ją na cienki kotlecik i usmażyć na suchej patelni....spróbuj i zdecyduj, doprawiać jeszcze czy nie?
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować keksówkę olejem, posypać bułką tartą, otrębami lub mąką, przełożyć masę fasolową do formy i piec 40 minut.
  • Następnie wyjąć pasztet z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  • Dopiero wtedy można zalać pasztet galaretką żurawinową.
  • Galaretkę przygotować mieszając agar agar z wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia, następnie podgrzać do zagotowania, lekko schłodzić i dodać konfiturę żurawinową. 
  • Wylać tężejącą galaretkę na ostudzony pasztet i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Wyjąć pasztet z formy, obracając formę do góry nogami. 
  • Pasztet podawać z chrzanem, korniszonami lub ćwikłą.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz