Możesz użyć tego przepisu na zrobienie pasztetu bez galaretki, będzie mniej odświętnie, ale nadal równie smacznie.
Pasztet z fasoli do doskonałe źródło białka na śniadanie i drugie śniadanie jako dodatek do chleba.
Możesz również być białkowym dodatkiem do kolacji, podany z pieczonymi lub gotowanymi warzywami.
Składniki:
- 600 g ugotowanej białej fasoli
- 1 duża, biała cebula
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka eko
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 5 łyżek bułki tartej
- sól himalajska, pieprz czarny, mielony - do smaku
Galaretka żurawinowa:
- 10 łyżek konfitury żurawinowej
- 1/3 szkl. wody
- 6 łyżeczek agar agar lub 3 łyżeczkami żelatyny
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle (porcja masła podana w przepisie)
- Ugotowaną fasolę wrzucić do blendera wraz z cebulą i masłem dodać curry, kumin, oregano, estragon i tartą bułkę. Zblendować do uzyskania gładkiej masy. Możesz zamiast blendera użyć maszynki do mielenia.
- Dodać jajka i doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować z masy fasolowej kulkę, spłaszczyć ją na cienki kotlecik i usmażyć na suchej patelni....spróbuj i zdecyduj, doprawiać jeszcze czy nie?
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować keksówkę olejem, posypać bułką tartą, otrębami lub mąką, przełożyć masę fasolową do formy i piec 40 minut.
- Następnie wyjąć pasztet z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Dopiero wtedy można zalać pasztet galaretką żurawinową.
- Galaretkę przygotować mieszając agar agar z wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia, następnie podgrzać do zagotowania, lekko schłodzić i dodać konfiturę żurawinową.
- Wylać tężejącą galaretkę na ostudzony pasztet i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Wyjąć pasztet z formy, obracając formę do góry nogami.
- Pasztet podawać z chrzanem, korniszonami lub ćwikłą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz