środa, 1 kwietnia 2020

Pasta kanapkowa z soczewicy i pieczonych warzyw.

Bardzo prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa.
Składa się z niewielu składników, dzięki zawartości soczewicy jest sycąca, 
a dodatek pieczonych warzyw korzeniowych i czosnku dodaję jej smakowitości.
Soczewica gotowana z listkami laurowymi i asafetydą jest łatwiej strawna.
Pasta kanapkowa przygotowana wg tego przepisu jest lekko przyprawiona, można podawać ją dzieciom.
Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki na kanapce możesz dodać do pasty świeżego imbiru. 


Składniki:

  • 1 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 1,5 szkl. pokrojonych warzyw (marchew, seler)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe 
  • szczypta asafetydy
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz mielony do smaku


Przygotowanie:

  • Soczewicę wypłukać kilka razy, ugotować do miękkości z listkami laurowymi i asafetydą.
  • Marchew, selera i nieobrane ze skórki ząbki czosnku wymieszać z olejem, posypać tymiankiem, piec w piekarniku w temp. 200 stopni. Jeśli warzywa będą się rumienić a nadal będą twarde, dodać do nich 1/3 szkl. ciepłej wody. Następnie piec do czasu, aż woda odparuje.
  • Ugotowaną soczewicę odsączyć na sicie, przełożyć do naczynia do blendowania.
  • Upieczone warzywa dodać do soczewicy, wcześniej obierając czosnek z osłonek.
  • W rondelku rozpuścić masło klarowane i dodać mielony kumin i kolendrę, podsmażyć chwilę, aż przyprawy zaczną ładnie pachnieć. Zawartość rondelka przelać do soczewicy. 
  • Dodać do 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu. 
  • Zblendować składniki pasty na gładką pastę. Jęsli potrzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Pastę podawać z pieczywem.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz