wtorek, 25 lutego 2020

Białe kimchi.

Białe kimchi, to łagodniejsza wersja kiszonej kapusty pochodzącej z kuchni koreańskiej.
Kiszonki są świetnym dodatkiem do dań na przednówku. Brakuje nam teraz witamin, a kimchi jest bogate w witaminy A, B, C i co istotne szczepy bakterii probiotycznych.

Kiszonki w tym kimchi należy jeść z umiarem, w ilości 2-3 łyżki do 1-2 posiłków dziennie. Takie ilości wystarczą dla zachowania zdrowia jelit, szczególnie podczas zimy i wczesnej wiosny.



Składniki:
  • 2 duże kapusty pekińskie (ok. 70-80 dkg)
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 cienkie dymki ze szczypiorem
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm kłącza imbiru
  • 1/3 szkl. jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego


Przygotowanie:
  • Kapustę przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb. Pokroić kapustę na 3 cm paski, zasypać solą i lekko ugnieść. Pozostawić kapustę na godzinę.
  • Następnie zalać kapustę zimną wodą i pozostawić na 10 minut i odcedzić na sicie. Pozostawić na sicie do odsączenia wody.
  • Jabłko i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Dymkę pokroić na 3 cm kawałki. 
  • Czosnek i imbir obrać i pokroić bardzo drobno.
  • Wszystkie składniki kiszonki wymieszać w dużej misce.
  • Przełożyć do wyparzonego słoja lub glinianego garnka, ugnieść, przykryć talerzykiem.
  • Odstawić do kiszenia na minimum 4 dni w temperaturze pokojowej.
  • Gdy kapusta będzie kwaśna wstawić ją do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz