Dołożyłam do zupy kilka łyżek mung dal, czyli fasolki mung, która jest bez łupinek i w połówkach. To najłatwiejsza do strawienia fasolka i szybko się gotuje, czyli idealna do tej zupy.
Młode warzywa są wyjątkowo smaczne, należy je gotować niezbyt długo i nie rozgotować.
Nie zapominamy również o liściach młodych warzyw, bo są bardzo zdrowe.
W moim przepisie dokładam liście buraka pod koniec gotowania zupy, aby jedynie sparzyły się gorącą zupą ale zachowały jędrność, ponieważ moje dziecko nie lubi rozgotowanych liści.
Zupa jest bardzo smaczna, kolorowa i lekko słodkawa.
Składniki:
- 3 łyżki fasolki mung dal
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 3 ziemniaki
- 1-2 buraczki z liśćmi
- kawałek pora (jasna część, o długości ok. 10 cm)
- 2 gałązki naci selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki nasion kuminu
- 6 szklanek buliony warzywnego lub wody
- 3/4 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju lnianego
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek koperku do podania
Przygotowanie:
- Obrać warzywa i pokroić drobno.
- Zagotować bulion, dodać wypłukaną fasolkę mung i ziemniaki, gotować 10 minut. Na na powierzchni zupy będzie tworzyć się piana (z fasolki), należy ją usunąć za pomocą łyżki.
- Następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa (oprócz liści buraczków), liście laurowe, ziele angielskie, kumin, liście selera i pietruszki, zmniejszyć grzanie pod garnkiem, gotować jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania wyłowić z zupy liście selera i pietruszki i dodać pokrojone liście buraka i masło klarowane, wyłączyć grzanie pod garnkiem.
- Doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.
- Podawać zupę posypaną koperkiem.
Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz