sobota, 15 czerwca 2019

Zupa z młodych warzyw z fasolką mung.

Zupę z młodych warzyw ugotowałam z włoszczyzny i buraczków. Wprawdzie są one jeszcze małe, ale mają bardzo dużo smaku i prany (energii życiowej).
Dołożyłam do zupy kilka łyżek mung dal, czyli fasolki mung, która jest bez łupinek i w połówkach. To najłatwiejsza do strawienia fasolka i szybko się gotuje, czyli idealna do tej zupy. 
Młode warzywa są wyjątkowo smaczne, należy je gotować niezbyt długo i nie rozgotować.
Nie zapominamy również o liściach młodych warzyw, bo są bardzo zdrowe. 
W moim przepisie dokładam liście buraka pod koniec gotowania zupy, aby jedynie sparzyły się gorącą zupą ale zachowały jędrność, ponieważ moje dziecko nie lubi rozgotowanych liści.
Zupa jest bardzo smaczna, kolorowa i lekko słodkawa.


Składniki:
  • 3 łyżki fasolki mung dal 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 3 ziemniaki
  • 1-2 buraczki z liśćmi
  • kawałek pora (jasna część, o długości ok. 10 cm)
  • 2 gałązki naci selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki nasion kuminu
  • 6 szklanek buliony warzywnego lub wody
  • 3/4 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka syropu z agawy 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju lnianego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek koperku do podania

Przygotowanie:
  • Obrać warzywa i pokroić drobno. 
  • Zagotować bulion, dodać wypłukaną fasolkę mung i ziemniaki, gotować 10 minut. Na na powierzchni zupy będzie tworzyć się piana (z fasolki), należy ją usunąć za pomocą łyżki.
  • Następnie dodać wszystkie pokrojone warzywa (oprócz liści buraczków), liście laurowe, ziele angielskie, kumin, liście selera i pietruszki, zmniejszyć grzanie pod garnkiem, gotować jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  • Pod koniec gotowania wyłowić z zupy liście selera i pietruszki i dodać pokrojone liście buraka i masło klarowane, wyłączyć grzanie pod garnkiem.
  • Doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem.
  • Podawać zupę posypaną koperkiem.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz