Szparagi korzystnie wpływają na nerki, mają właściwości moczopędne i dzięki temu sprzyjają oczyszczaniu krwi, redukcji opuchlizny powstałej w wyniku zatrzymania wody w organizmie. Dlatego szparagi są szczególnie polecane dla osób mających przewagę doszy Kapha.
Ponad to szparagi są źródłem kwasu foliowego i potasu. Zawierają znaczne ilości witamin A i K oraz witaminę C. Najbardziej wartościowe odżywczo są zielone szparagi i takich użyłam do zrobienia frittaty.
Dodatkowo w skład dania wchodzą młode polskie ziemniaczki, najsmaczniejsze o tej porze roku.
Frittatę zrobiłam na późne niedzielne śniadanie, ale z powodzeniem może być daniem obiadowym lub podana na zimno na lunch.
Składniki:
- 6 młodych ziemniaczków (średniej wielkości)
- 8 zielonych szparagów
- 1 mała cebulka
- kilka pomidorków truskawkowych (opcjonalnie)
- 6 jajek eko
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- 2 łyżki tartego parmezanu lub cheddara (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i ewentualnie obrać (ja nie obieram), pokroić w ósemki.
- Szparagi umyć, nóżki szparagów obrać ze skórki, pokroić na 5 cm kawałki.
- Ziemniaczki gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, na 2 minuty przed zakończeniem gotowania dorzucić do garnka szparagi. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
- Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle klarowanym, aż się zeszkli.
- Jajka wbić do miski, roztrzepać, doprawić dużą szczyptą soli, pieprzem, dodać tymianek i oregano. Następnie dodać podsmażoną cebulkę.Wymieszać.
- Przelać jajka na patelnię, na której smażono cebulę. Patelnia powinna mieć metalową rączkę, jeśli takiej nie posiadasz, to użyj naczynia żaroodpornego, które należy posmarować tłuszczem.
- Następnie wyłożyć na masę jajeczną obgotowane ziemniaczki, szparagi i pomidorki.
- Wierzch posypać serem.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni i zapiekać frittatę ok. 20 minut, aż jajka się zetną a wierzch przyrumieni.
- Podawać frittatę na ciepło lub wystudzoną.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz