niedziela, 9 czerwca 2019

Frittata z młodymi ziemniakami i szparagami.

Sezon na szparagi trwa kilka tygodni więc watro zajadać, to zdrowe warzywo każdego dnia.
Szparagi korzystnie wpływają na nerki, mają właściwości moczopędne i dzięki temu sprzyjają oczyszczaniu krwi, redukcji opuchlizny powstałej w wyniku zatrzymania wody w organizmie. Dlatego szparagi są szczególnie polecane dla osób mających przewagę doszy Kapha.
Ponad to szparagi są źródłem kwasu foliowego i potasu. Zawierają znaczne ilości witamin A i K  oraz witaminę C. Najbardziej wartościowe odżywczo są zielone szparagi i takich użyłam do zrobienia frittaty.
Dodatkowo w skład dania wchodzą młode polskie ziemniaczki, najsmaczniejsze o tej porze roku.
Frittatę zrobiłam na późne niedzielne śniadanie, ale z powodzeniem może być daniem obiadowym lub podana na zimno na lunch.

 


Składniki:

  • 6 młodych ziemniaczków (średniej wielkości)
  • 8 zielonych szparagów
  • 1 mała cebulka
  • kilka pomidorków truskawkowych (opcjonalnie)
  • 6 jajek eko
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub cheddara (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ziemniaki umyć i ewentualnie obrać (ja nie obieram), pokroić w ósemki.
  • Szparagi umyć, nóżki szparagów obrać ze skórki, pokroić na 5 cm kawałki.
  • Ziemniaczki gotować przez 5 minut w osolonej wodzie, na 2 minuty przed zakończeniem gotowania dorzucić do garnka szparagi. Odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
  • Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na maśle klarowanym, aż się zeszkli.
  • Jajka wbić do miski, roztrzepać, doprawić dużą szczyptą soli, pieprzem, dodać tymianek i oregano. Następnie dodać podsmażoną cebulkę.Wymieszać.
  • Przelać jajka na patelnię, na której smażono cebulę. Patelnia powinna mieć metalową rączkę, jeśli takiej nie posiadasz, to użyj naczynia żaroodpornego, które należy posmarować tłuszczem.
  • Następnie wyłożyć na masę jajeczną obgotowane ziemniaczki, szparagi i pomidorki.
  • Wierzch posypać serem.
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni i zapiekać frittatę ok. 20 minut, aż jajka się zetną a wierzch przyrumieni.
  • Podawać frittatę na ciepło lub wystudzoną.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz