Skoro już są to kupuję codziennie 0,5 kg młodych ziemniaków, pęczek szparagów i rzodkiewkę. Najczęściej je gotuję w wodzie lub na parze i podaję polane masłem klarowanym.
Dziś przepis troszkę bardziej pracochłonny, ale efekt jest przesmaczny.
Składniki:
- 2 pęczki szparagów (zielone i białe)
- młode ziemniaki (u mnie ok. 3/4 kg)
- duży pęczek rzodkiewek
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, czarny mielony pieprz, tymianek suszony, rozmaryn suszony
- koperek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem, skropić olejem, wymieszać.
- Rzodkiewki umyć, odciąć listki, przekroić na pół, duże na ćwiartki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić olejem, wymieszać.
- Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, obrać obieraczką do warzyw, pokroić na 5-cm kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i skropić olejem, wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy partiami, zaczynając o tych, które są najtwardsze i potrzebują najdłuższego pieczenia.
- Ziemniaki wyłożyć na blachę i piec 10 minut.
- Następnie dołożyć rzodkiewki, przemieszać ziemniaki i piec kolejne 10 minut.
- Szparagi wyłożyć na blachę, przemieszać ziemniaki i rzodkiewki i piec 8-10 minut.
- Czas pieczenia warzyw zależy od ich wielkości. Podczas pieczenia trzeba sprawdzać ich miękkość za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca, ponieważ mogą wymagać krótszego pobytu w piekarniku niż podałam.
- Ważne jest aby ułożyć warzywa niezbyt ciasno i jedną warstwę, dzięki temu będą się równo opiekać.
- Po upieczeniu posypać warzywa zieleniną np. natką pietruszki (dobra dla wszystkich dosz), koperkiem (dobry dla Vaty i Kaphy), natką kolendry (dobra dla Pitty) lub dodać trochę masła klarowanego (dobre dla Vaty).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz