poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Prażone jabłka z cynamonem i kardamonem.

Prażone jabłka z cynamonem i kardamonem, to zdrowy zamiennik słodyczy. Prażone jabłka są słodkie, nie wymagają dodatku cukru, miodu czy syropu klonowego. 
Tak przygotowane jabłka mogą być świetnym deserem lub podwieczorkiem. Dzieci przepadają za nimi.
Prażone jabłka można podać na śniadanie z kaszą jaglaną lub owsianką.
Są dobre dla każdej doszy.



Składniki:

  • 2 jabłka (twarde odmiany np. szara reneta, jonagold)
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej słonecznikowy)
  • duża szczypta cynamonu i kardamonu
  • mała szczypta soli i kurkumy
  • 1/4 szkl. gorącej wody


Przygotowanie:

  • Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
  • Do duszenia jabłek użyć szerokiego garnka lub patelni, aby ułożyć kawałki jabłek w jednej warstwie.
  • W garnku rozgrzać masło, dodać szczyptę kurkumy, ułożyć kawałki jabłek, podsmażać ok. 2 minut.
  • Następnie obrócić jabłka ,,na drugi bok", posypać odrobiną soli, oprószyć cynamonem i kardamonem. Dodać gorącą wodę, w ilości takie, aby na dnie garnka było jej nie więcej niż pół centymetra.
  • Nakryć garnek pokrywką i dusić jabłka na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy są już miękkie.
  • Podawać na ciepło.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz