Tak przygotowane jabłka mogą być świetnym deserem lub podwieczorkiem. Dzieci przepadają za nimi.
Prażone jabłka można podać na śniadanie z kaszą jaglaną lub owsianką.
Są dobre dla każdej doszy.
Składniki:
- 2 jabłka (twarde odmiany np. szara reneta, jonagold)
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej słonecznikowy)
- duża szczypta cynamonu i kardamonu
- mała szczypta soli i kurkumy
- 1/4 szkl. gorącej wody
Przygotowanie:
- Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
- Do duszenia jabłek użyć szerokiego garnka lub patelni, aby ułożyć kawałki jabłek w jednej warstwie.
- W garnku rozgrzać masło, dodać szczyptę kurkumy, ułożyć kawałki jabłek, podsmażać ok. 2 minut.
- Następnie obrócić jabłka ,,na drugi bok", posypać odrobiną soli, oprószyć cynamonem i kardamonem. Dodać gorącą wodę, w ilości takie, aby na dnie garnka było jej nie więcej niż pół centymetra.
- Nakryć garnek pokrywką i dusić jabłka na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy są już miękkie.
- Podawać na ciepło.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz