Tą poranną kaszę można urozmaicać różnymi dodatkami. Bazą jest kasza jaglana i prażone jabłka, a pozostałe składniki to najczęściej uprażone migdały, sezam, orzechy laskowe, orzechy włoskie.
W sezonie letnim dodaję dojrzałe truskawki, jagody, borówki.
Jest to kasza na słodko więc nie może zabraknąć słodyczy, ja lubię miód więc dokładam łyżeczkę, a pozostała część rodziny polewa kaszę syropem klonowym. Co kto lubi, to dodaje najważniejsze, żeby smakowało.
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 duże kwaśne jabłko (u mnie szara reneta)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka sezamu
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 goździki
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli himalajskiej
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wypłukać 3 razy w ciepłej wodzie, odcedzić na sicie.
- Zagotować wodę, dodać kaszę jaglaną, masło klarowane, goździki, sól, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Nie mieszać podczas gotowania!
- W czasie gdy kasza wolno się gotuję, uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i sezam.
- Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Następnie umieścić jabłko w rondelku, dodać 3 łyżki gorącej wody i cynamon. Zagotować i prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż jabłko zmięknie.
- Ugotowaną kaszę podawać z prażonym jabłkiem, posypaną płatkami migdałowymi, sezamem i z dodatkiem miodu i jogurtu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz