poniedziałek, 4 marca 2019

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem.

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem, to przepis podstawowy na słodkie śniadanie z kaszą w roli głównej. Smakuje ona dzieciom i dorosłym, nie zdarza się aby pozostała niezjedzona na talerzu.
Tą poranną kaszę można urozmaicać różnymi dodatkami. Bazą jest kasza jaglana i prażone jabłka, a pozostałe składniki to najczęściej uprażone migdały, sezam, orzechy laskowe, orzechy włoskie.
W sezonie letnim dodaję dojrzałe truskawki, jagody, borówki.
Jest to kasza na słodko więc nie może zabraknąć słodyczy, ja lubię miód więc dokładam łyżeczkę, a pozostała część rodziny polewa kaszę syropem klonowym. Co kto lubi, to dodaje najważniejsze, żeby smakowało.



Składniki:

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 duże kwaśne jabłko (u mnie szara reneta)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 2 goździki
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli himalajskiej
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną wypłukać 3 razy w ciepłej wodzie, odcedzić na sicie.
  • Zagotować wodę, dodać kaszę jaglaną, masło klarowane, goździki, sól, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Nie mieszać podczas gotowania!
  • W czasie gdy kasza wolno się gotuję, uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i sezam.
  • Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  • Następnie umieścić jabłko w rondelku, dodać 3 łyżki gorącej wody i cynamon. Zagotować i prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż jabłko zmięknie.
  • Ugotowaną kaszę podawać z prażonym jabłkiem, posypaną płatkami migdałowymi, sezamem i z dodatkiem miodu i jogurtu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz