sobota, 16 lutego 2019

Zupa z komosy i czerwonej soczewicy.

Zupa z komosy i czerwonej soczewicy należy do moich ulubionych ,,zup codziennych". Takie zupy robię bez przepisu i szczególnego wysiłku. Raz wrzucę więcej marchewki, innym razem dodam szpinak albo zamienię natkę pietruszki na natkę kolendry. Tą zupę mogłabym gotować codziennie przez miesiąc i nigdy nie byłaby taka sama. To bardzo prosty przepis ale daje wiele możliwości modyfikacji. Nawet początkujący kucharze dadzą radę ugotować i zmienić przepis na tą zupę.
Pierwszy raz zróbcie tak jak ja ugotowałam. Następnym razem zamieńcie jeden składnik np. marchew zastąpcie dynią. Kolejny raz zastąpcie dwa składniki np. marchew i komosę zastąpcie dynią i kaszą jaglaną. Ten przepis to baza, może mieć mnóstwo odsłon.



 Składniki:

  • 3 płaskie łyżki komosy
  • 1 duża marchew
  • 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonego chili 
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, dodać kumin i smażyć, aż zacznie ładnie pachnieć.
Dodać utartą (na tarce z dużymi oczkami) marchew i smażyć 1 minutę.
Następnie dodać bulion i wypłukaną i odcedzoną czerwoną soczewicę. Zagotować.
Dodać komosę, kurkumę i pokrojone chili. Gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny, aż soczewica będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodać sól i czarny pieprz. Po wyłączeniu gazu pod garnkiem dodać sok z cytryny.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz