Pierwszy raz zróbcie tak jak ja ugotowałam. Następnym razem zamieńcie jeden składnik np. marchew zastąpcie dynią. Kolejny raz zastąpcie dwa składniki np. marchew i komosę zastąpcie dynią i kaszą jaglaną. Ten przepis to baza, może mieć mnóstwo odsłon.
Składniki:
- 3 płaskie łyżki komosy
- 1 duża marchew
- 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
- 1/2 czerwonego chili
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- czarny mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, dodać kumin i smażyć, aż zacznie ładnie pachnieć.
Dodać utartą (na tarce z dużymi oczkami) marchew i smażyć 1 minutę.
Następnie dodać bulion i wypłukaną i odcedzoną czerwoną soczewicę. Zagotować.
Dodać komosę, kurkumę i pokrojone chili. Gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny, aż soczewica będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodać sól i czarny pieprz. Po wyłączeniu gazu pod garnkiem dodać sok z cytryny.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz