Kasza jaglana z marchewką i amarantusem, to świetna propozycja śniadania w wersji wytrawnej.
Tak ugotowana kasza jest bardzo smaczna. Dodatek zieleniny i soku z cytryny nadaje jej wyrazistości.
Doskonale smakuje z zielonym duszonymi warzywami (przepis tutaj).
Składniki (na jedną dużą porcję):
- 1/4 szkl.* suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżka nasion amarantusa
- 1/2 marchewki, utartej na tarce o grubych oczkach
- 1 szkl. gorącej wody
- szczypta asafetydy w proszku lub 1/2 łyżeczki płynnej (opcjonalnie jeśli lubisz czosnkowy posmak)
- 1/3 łyżeczki mieszanki curry (używam takiej w młynku Kotanyi)
- 1 łyżeczka masła klarowanego, w wersji wegańskiej olej kokosowy
- sok z cytryny (tyle ile lubisz)
- zielenina (pietruszka, kolendra, bazylia, koperek- wedle upodobań)
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wypłukać 3 razy w ciepłej wodzie, odcedzić na sicie.
- Zagotować wodę, dodać kaszę jaglaną, amarantus, marchew, masło klarowane, asafetydę, curry, sól, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Nie mieszać podczas gotowania!
- Gdy kasza wchłonie wodę jest gotowa do jedzenia.
- Przed podaniem skropić kaszę niewielką ilością soku z cytryny i posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz