środa, 6 lutego 2019

Kasza jaglana z marchewką i amarantusem.

Kasza jaglana z marchewką i amarantusem, to świetna propozycja śniadania w wersji wytrawnej.
Tak ugotowana kasza jest bardzo smaczna. Dodatek zieleniny i soku z cytryny nadaje jej wyrazistości.
Doskonale smakuje z zielonym duszonymi warzywami (przepis tutaj).


Składniki (na jedną dużą porcję):
  • 1/4 szkl.* suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka nasion amarantusa
  • 1/2 marchewki, utartej na tarce o grubych oczkach
  • 1 szkl. gorącej wody
  • szczypta asafetydy w proszku lub 1/2 łyżeczki płynnej (opcjonalnie jeśli lubisz czosnkowy posmak)
  • 1/3 łyżeczki mieszanki curry (używam takiej w młynku Kotanyi)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego, w wersji wegańskiej olej kokosowy
  • sok z cytryny (tyle ile lubisz)
  • zielenina (pietruszka, kolendra, bazylia, koperek- wedle upodobań)
  • duża szczypta soli
* do odmierzania produktów używam miarek kuchennych 

Przygotowanie:
  • Kaszę jaglaną wypłukać 3 razy w ciepłej wodzie, odcedzić na sicie.
  • Zagotować wodę, dodać kaszę jaglaną, amarantus, marchew, masło klarowane, asafetydę, curry, sól, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Nie mieszać podczas gotowania!
  • Gdy kasza wchłonie wodę jest gotowa do jedzenia.
  • Przed podaniem skropić kaszę niewielką ilością soku z cytryny i posypać zieleniną.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz