Zamawiając jak co tydzień warzywa w sklepie internetowym, skusiłam się na brokuła i kapustę pak choi.
Trudno, nie zawsze będę jeść lokalnie i sezonowo, poczułam ogromną chęć na te zielone warzywa i zamówiłam je bez wahania. Najważniejsze, że pochodzą z ekologicznych upraw.
Do przygotowania dania użyłam jarmużu, brokuła i kapusty pak choi. Zgodnie ze wskazaniami Ajurwedy użyłam przypraw, które sprawiają, że warzywa są łatwiej strawne.
Adżłan (ajwan) i kumin mają lekko ostry smak i właściwości rozgrzewające, co jest bardzo wskazane o tej porze roku.
Zielone warzywa z adżłanem i kuminem świetnie smakują podane z ryżem basmati lub z kicheri.
Mogą być daniem obiadowym lub kolacją (jeśli nie masz problemów z trawieniem).
Składniki (na 2 porcje):
- 3 liście jarmużu
- kilka różyczek brokuła
- 6 dużych liści kapusty pak choi
- 1/2 łyżeczki nasion adżłanu
- 1/4 łyżeczki nasion kuminu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 szkl. gorącej wody
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i osuszyć. Brokuła pokroić na mniejsze kawałki, jarmuż i pak choi pokroić na paski.
- Masło klarowane rozgrzać na patelni, dodać adżłan i kumin, prażyć nasiona na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć.
- Dodać brokuła, jarmuż i grube części pak choi. Smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojone liście kapusty, wlać gorącą wodę, przykryć patelnię i dusić warzywa 5-7 minut.
- Zdjąć pokrywkę, aby woda odparowała i posolić warzywa.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz