niedziela, 13 stycznia 2019

Bulion z pieczonych warzyw. Baza do zup.

Bulion z pieczonych warzyw to zupa wszechstronna, doskonale smakuje jedzona z dodatkiem makaronu i warzywami z gotowania, ale może być bazą do pysznych zup.
Bulion warzywny w tej wersji najbardziej lubię podany z kawałkami warzyw i posiekaną zieleniną jako danie kolacyjne. Świetnie rozgrzewa, syci i nie tuczy. Polecam.



Składniki:
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 średni por
  • 2 cebule
  • 3 kapelusze suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju do pieczenia warzyw
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżeczki soli himalajskiej
  • kilka gałązek ziół (lubczyku, natki pietruszki, koperku, liści selera, gałązek tymianku) najlepszą są świeże lub po 1/3 łyżki suszonych z wyjątkiem tymianku, jego dajemy tylko 1/3 łyżeczki



Przygotowanie:

  • Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić na 2 cm plastry i wymieszać w misce z olejem.
  • Cebule przekroić na i zdjąć z nich wierzchnie łupiny, dodać do warzyw do przeczenia.
  • Ułożyć warzywa na blaszce do pieczenia (rozłożyć 1 warstwę) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli warzywa mocno się zrumienią lub gdzieniegdzie przypalą to dobrze ;)
  • Następnie przełożyć warzywa do dużego garnka i dodać pokrojonego pora, suszone grzyby, przyprawy i 2 łyżeczki soli (gdy po ugotowaniu rosół będzie za mało słony dodać jeszcze łyżeczkę soli).
  • Gdy woda zacznie wrzeć, skręcić gaz i gotować przez godzinę.
  • Następnie dodać zioła i gotować jeszcze godzinę.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz