Bulion warzywny w tej wersji najbardziej lubię podany z kawałkami warzyw i posiekaną zieleniną jako danie kolacyjne. Świetnie rozgrzewa, syci i nie tuczy. Polecam.
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 1 średni por
- 2 cebule
- 3 kapelusze suszonych grzybów (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 4 l wody
- 2 łyżki oleju do pieczenia warzyw
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 5 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżeczki soli himalajskiej
- kilka gałązek ziół (lubczyku, natki pietruszki, koperku, liści selera, gałązek tymianku) najlepszą są świeże lub po 1/3 łyżki suszonych z wyjątkiem tymianku, jego dajemy tylko 1/3 łyżeczki
- Marchew, pietruszkę, selera obrać, pokroić na 2 cm plastry i wymieszać w misce z olejem.
- Cebule przekroić na i zdjąć z nich wierzchnie łupiny, dodać do warzyw do przeczenia.
- Ułożyć warzywa na blaszce do pieczenia (rozłożyć 1 warstwę) i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeśli warzywa mocno się zrumienią lub gdzieniegdzie przypalą to dobrze ;)
- Następnie przełożyć warzywa do dużego garnka i dodać pokrojonego pora, suszone grzyby, przyprawy i 2 łyżeczki soli (gdy po ugotowaniu rosół będzie za mało słony dodać jeszcze łyżeczkę soli).
- Gdy woda zacznie wrzeć, skręcić gaz i gotować przez godzinę.
- Następnie dodać zioła i gotować jeszcze godzinę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz