Pierogi gryczane z kaszą i twarogiem miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Podlasiu i w Bieszczadach.
Kasza gryczana i jej pochodne są bardzo popularne na terenach Polski wschodniej i w kuchniach naszych wschodnich sąsiadów.
Jestem wielka fanką kuchni regionalnych i kuchni ajurwedyjskiej, łączy je prostota przepisów, używanie świeżych, naturalnych i sezonowych produktów. To gotowanie zgodne z porami roku, które doskonale służy zdrowiu.
Pierogi gryczane z kaszą gryczaną i twarogiem doskonale smakują z usmażoną na złoto cebulką.
Latem można je podać udekorowane jogurtem i miętą z kubkiem kwaśnego mleka.
Zimą i jesienią lepiej smakują podsmażone na patelni na odrobinie masła klarowanego lub oleju.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1 szkl. gorącej wody (wrzątek)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Składniki farszu:
- 200 g twarogu
- 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia cebuli i czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól himalajska, czarny mielony pieprz, suszony tymianek, suszony majeranek - w ilości jakiej lubisz, tyle, aby smakowało
- 1 cebula, 2 łyżki oleju, duża szczypta soli - do okrasy pierogów
Przygotowanie farszu:
- Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i ugotowaną kaszę gryczaną.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoto, dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wystudzić cebulę i czosnek i dodać do farszu, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.
Przygotowanie pierogów:
- Mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać w misce, dodać wrzącą wodę i oliwę. Początkowo mieszać składniki widelcem, aby nie poparzyć rąk.
- Gdy masa nieco przestygnie, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione.
- Umieścić ciasto w misce i nakryć wilgotną ściereczką, pozostawić na 15 minut.
- Następnie podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich uformować w kulkę.
- Kulkę ciasta rozwałkować, podsypując mąka gryczaną, na grubość ok. 3-5 mm, wykrawać (np. szklanką) kółka o średnicy ok. 10 cm.
- Na środek kółka z ciasta nakładać ok. 2 łyżeczki farszu i skleić w pieróg. Postępować analogicznie z pozostałymi krążkami ciasta.
- Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju (ale uwaga woda nie może mocno wrzeć, po zagotowaniu zmniejszyć gaz), wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
- Jeśli pierogi będą podawane bezpośrednio po ugotowaniu, to wyjąć je z garnka łyżką cedzakową na talerz.
- Jeśli będą podawane później, to należy zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
- Pierogi podaje się z usmażoną na złoto cebulką.
Smacznego
Za ten przepis dziękuję szczególnie! Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną tak bardzo że chyba odważę się je zrobić:)))
OdpowiedzUsuń