niedziela, 6 stycznia 2019

Pierogi gryczane z kaszą i twarogiem. Pierogi bezglutenowe.

Pierogi gryczane z kaszą i twarogiem miałam okazję spróbować będąc na wakacjach na Podlasiu i w Bieszczadach.
Kasza gryczana i jej pochodne są bardzo popularne na terenach Polski wschodniej i w kuchniach naszych wschodnich sąsiadów.
Jestem wielka fanką kuchni regionalnych i kuchni ajurwedyjskiej, łączy je prostota przepisów, używanie świeżych, naturalnych i sezonowych produktów. To gotowanie zgodne z porami roku,  które doskonale służy zdrowiu.
Pierogi gryczane z kaszą gryczaną i twarogiem doskonale smakują z usmażoną na złoto cebulką.
Latem można je podać udekorowane jogurtem i miętą z kubkiem kwaśnego mleka.
Zimą i jesienią lepiej smakują podsmażone na patelni na odrobinie masła klarowanego lub oleju.





Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 szkl. gorącej wody (wrzątek)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Składniki farszu:
  • 200 g twarogu
  • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia cebuli i czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól himalajska, czarny mielony pieprz, suszony tymianek, suszony majeranek - w ilości jakiej lubisz, tyle, aby smakowało
  • 1 cebula, 2 łyżki oleju, duża szczypta soli - do okrasy pierogów

Przygotowanie farszu:
  • Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i ugotowaną kaszę gryczaną.
  • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoto, dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wystudzić cebulę i czosnek i dodać do farszu, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.

Przygotowanie pierogów:
  • Mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną i sól wymieszać w misce, dodać wrzącą wodę i oliwę. Początkowo mieszać składniki widelcem, aby nie poparzyć rąk.
  • Gdy masa nieco przestygnie, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i dobrze wyrobione. 
  • Umieścić ciasto w misce i nakryć wilgotną ściereczką, pozostawić na 15 minut.
  • Następnie podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich uformować w kulkę.
  • Kulkę ciasta rozwałkować, podsypując mąka gryczaną, na grubość ok. 3-5 mm, wykrawać (np. szklanką) kółka o średnicy ok. 10 cm.
  • Na środek kółka z ciasta nakładać ok. 2 łyżeczki farszu i skleić w pieróg. Postępować analogicznie z pozostałymi krążkami ciasta.
  • Przygotowane pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju (ale uwaga woda nie może mocno wrzeć, po zagotowaniu zmniejszyć gaz), wyjmować pierogi po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Jeśli pierogi będą podawane bezpośrednio po ugotowaniu, to wyjąć je z garnka łyżką cedzakową na talerz.
  • Jeśli będą podawane później, to należy zahartować pierogi w zimnej wodzie i odcedzić na sicie.
  • Pierogi podaje się z usmażoną na złoto cebulką.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Za ten przepis dziękuję szczególnie! Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną tak bardzo że chyba odważę się je zrobić:)))

    OdpowiedzUsuń