sobota, 6 marca 2021

Zupa marchewkowa z imbirem.

 Zupa marchewkowa z imbirem, to ajurwedyjskie danie na obiad, kolację a nawet i śniadanie. 

Jesteśmy w okresie przednówku, wybór świeżych warzyw jest ekstremalnie mały. Więc nie mamy większego wyboru w komponowaniu potraw. Pozostaje przetrwać z tym co jest i cieszyć się smakiem warzyw korzeniowych i przypraw.

Zupa marchewkowa nie ma szczególnie zachwycającego smaku (przynajmniej dla mnie), ale jak dodasz przyprawy ziołowe i świeży imbir, to naprawdę pysznie smakuje.

Zupę krem można podać na wiele sposobów. Preferuję dodatek 1 łyżki mieszanki olejów (olej z dyni i olej lniany), nasion sezamu lub uprażonych nasion dyni.



Składniki:
  • 6 marchewek średniej wielkości
  • niewielki por (tylko biała część)
  • 1 duża pałka selera naciowego
  • 1 czubata łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (użyj tyle soli ile lubisz)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • gorąca woda


Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, obrać i pokroić w grube plastry.
  • Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać koper włoski i kmin rzymski, podsmażyć przez 2 minuty. 
  • Dodać warzywa, podsmażyć, aż por i seler naciowy lekko zmiękną.
  • Następnie dolać gorącą wodę w takiej ilości aby zakryła warzywa, dodać sól.
  • Przykryć garnek pokrywką, gotować zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  • Następnie dodać pokrojony imbir i zmiksować zupę.

Smacznego, ugotuj to dla zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz