Jeśli nie przepadasz za kolendrą w ziarnach to dodaj mieloną.
Możesz również pominąć dodatek płatków chilli, szczególnie gdy odczuwasz dyskomfort po zjedzeniu ostrych przyprawach lub masz problemy skórne (nadmiar doszy Pitta).
Młode marchewki z kolendrą mogą być daniem lunchowym, lekką kolacją lub dodatkiem do dań obiadowych.
Składniki:
- Pęczek młodych marchewek
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- szczypta płatków chilli (niewskazane dla doszy Pitta)
- kilka gałązek natki kolendry lub pietruszki
- 1/2 łyżki masła klarowanego (użyłam masła klarowanego czosnkowego)
- duża szczypta soli himalajskiej
- 1/3 szkl. gorącej wody
Przygotowanie:
- Marchewki umyć, cienko obrać (jeśli są ekologiczne , wystarczy je tylko dokładnie umyć), odciąć nać, ewentualnie przekroić wzdłuż na pół.
- W garnku z szerokim dnem (lub na patelni) rozgrzać masło, następnie dodać ziarna kolendry, gdy zaczną ładnie pachnieć, dodać płatki chilli i od razu na dnie garnka ułożyć marchewki.
- Dolać gorącą wodę, posypać marchewki solą i mieszanką curry. Nakryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić 10-12 minut.
- Marchewki podawać na ciepło, posypane natką kolendry lub natki.
Smacznego, ugotuj to dla zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz