środa, 17 czerwca 2020

Młode marchewki z kolendrą.

Młode marchewki ugotowane na parze są przepyszne, ale dodatek przypraw czyni z nich wykwintne smakowo danie.
Jeśli nie przepadasz za kolendrą w ziarnach to dodaj mieloną. 
Możesz również pominąć dodatek płatków chilli, szczególnie gdy odczuwasz dyskomfort po zjedzeniu ostrych przyprawach lub masz problemy skórne (nadmiar doszy Pitta).
Młode marchewki z kolendrą mogą być daniem lunchowym, lekką kolacją lub dodatkiem do dań obiadowych.


Składniki:

  • Pęczek młodych marchewek
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • szczypta płatków chilli (niewskazane dla doszy Pitta)
  • kilka gałązek natki kolendry lub pietruszki
  • 1/2 łyżki masła klarowanego (użyłam masła klarowanego czosnkowego)
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • 1/3 szkl. gorącej wody


Przygotowanie:

  • Marchewki umyć, cienko obrać (jeśli są ekologiczne , wystarczy je tylko dokładnie umyć), odciąć nać, ewentualnie przekroić wzdłuż na pół.
  • W garnku z szerokim dnem (lub na patelni) rozgrzać masło, następnie dodać ziarna kolendry, gdy zaczną ładnie pachnieć, dodać płatki chilli i od razu na dnie garnka ułożyć marchewki. 
  • Dolać gorącą wodę, posypać marchewki solą i mieszanką curry. Nakryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić 10-12 minut.
  • Marchewki podawać na ciepło, posypane natką kolendry lub natki.


Smacznego, ugotuj to dla zdrowia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz